TINCTURĂ DE USTUROI (Allium sativum) TINCTURA DE USTUROI este o soluţie hidroalcoolică obţinută prin preparare la rece din bulbi proaspeţi de Allium sativum. Aceștia au fost utilizaţi timp de secole ca singurul remediu în tratarea ciumei. Unii dintre cei mai renumiţi medici ai antichităţii, cum ar fi Dioscoride şi Galenus recomandau usturoiul datorită proprietăţilor vermifuge, arabii utilizându-l ca antidot în cazul muşcăturilor de viperă şi contra turbării. În timpul Renaşterii, usturoiul era considerat un adevărat panaceu, fiind utilizat în diferite tipuri de afecţiuni. Dintre produsele vegetale administrate pe cale orală, soluţiile hidroalcoolice sunt cel mai uşor asimilate de către organism, efectul apărând la scurt timp.
Actiuni
INTERN: antibacteriană (asupra bacteriilor Gram pozitive şi Gram negative), antimicotică, antivirală, hipocolesterolemiantă, hipolipemiantă, antiagregantă-plachetar, antitrombotică, fibrinolitică, hipoglicemiantă, antihelmintică, antiamoebiană (asupra Giardia lamblia), antihipertensivă, bradicardizantă, stomahică, coleretică, carminativă, antispastică, sedativă, expectorantă, antidiareică, antioxidantă, antitumorală, afrodisiacă.
EXTERN: antibacteriană, antimicotică, rubefiantă.
Indicatii
INTERN: se utilizează ca adjuvant în: infecţii respiratorii catarale (bronşite acute şi cronice, tuse), gripă, candidoze bucale şi digestive, hipercolesterolemie, hiperlipemie, ateroscleroză, diabet zaharat, helmintiaze (viermi intestinali), giardioză, hipertensiune arterială, diaree, dizenterie, dispepsii de fermentaţie, meteorism (balonare).
EXTERN: se utilizează ca adjuvant în: afte şi candidoză bucală, reumatism, artroze şi pentru creşterea părului.
Contraindicatii
Datorită conţinutului de alcool nu se recomandă administrarea în: hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică, ciroză hepatică, sarcină şi alăptare. Gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal, febră, sarcină, alăptare (transmite laptelui mirosul şi gustul de usturoi), alergie la usturoi, tratamente care nu permit consumul de alcool.
REACŢII ADVERSE: pot apărea stări de greaţă, vomă, inapetenţă sau iritaţii gastrice.
Plante: usturoi (Allium sativum)-bulbus (44%). Solvenţi: apă, alcool etilic 40% vol. Raport plantă/alcool etilic – 1:2 Produsul nu conţine conservanţi şi coloranţi artificiali.
COMPOZIŢIE CHIMICĂ: Produsul vegetal conţine: compuşi sulfuraţi (aliină, alicină, garlicină, cicloaliină, ajoen), flavonozide, vitamine (A, B1, B2, C), fitosteroli, gliceride ale acizilor palmitic, stearic, oleic, linolenic, miristic, derivați sterolici (erubozide), etc.
Administrare
INTERN: Adulţi şi tineri peste 15 ani: câte o linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă (jumătate de pahar) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Copii 7-14 ani: câte 5-20 picături de tinctură diluate în 100ml de apă sau supă (jumătate de pahar) de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
EXTERN: -în afte şi candidoză bucală se clăteşte gura cu soluţie diluată obţinută prin adăugarea unei linguriţe de tinctură la un sfert de pahar de apă; -în reumatism şi artroze se fac frecţii cu tinctură de usturoi; -pentru creşterea părului se face masaj la rădăcina părului cu tinctură de usturoi. |