TINCTURĂ DE TALPA-GÂŞTEI (Leonurus cardiaca) TINCTURA DE TALPA-GÂŞTEI este o soluţie hidroalcoolică obţinută prin preparare la rece din părţile aeriene ale plantei Leonurus cardiaca. Denumirea latină a plantei ''cardiaca'' indică faptul că aceasta a fost cunoscută şi utilizată încă din antichitate în afecţiuni cardiace. Dintre produsele vegetale administrate pe cale orală, soluţiile hidroalcoolice sunt cel mai uşor asimilate de către organism, efectul apărând la scurt timp. În comparaţie cu metoda clasică de producţie, Dacia Plant foloseşte un procedeu de extracţie repetată, care permite obţinerea unui extract hidroalcoolic cu 35% mai concentrat.
Actiuni
sedativă, antispastică, vasodilatatoare, antiaritmică, antihipertensivă, cardiotonică, uterotonică.
Indicatii
se utilizează ca adjuvant în: aritmii cardiace, hipertensiune arterială, afecţiuni cardiace pe fond nervos, distonii neurovegetative, anxietate, nevroze, tromboze ginecologice.
Contraindicatii
Datorită conţinutului de alcool nu se recomandă administrarea în: hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică, ciroză hepatică, sarcină şi alăptare. Alergie la talpa-gâştei, tratamente care nu permit consumul de alcool.
Precautii
Se administrează cu prudenţă la persoanele cu gastrită hiperacidă şi ulcer gastric şi duodenal (datorită conţinutului în alcool, poate creşte aciditatea gastrică).
Plante: talpa-gâştei (Leonurus cardiaca) - herba (27%). Solvenţi: apă, alcool etilic 40% vol. Raport plantă/alcool etilic – 1:3,7 Produsul nu conţine conservanţi şi coloranţi artificiali.
COMPOZIŢIE CHIMICĂ: Produsul vegetal conţine: alcaloizi (leonurina, stachidrina, leonuridină), derivați flavonici (glicozide ale apigenolului, cvercetolului, kemferolului), iridoide (ajugol, ajugozidă), terpenoide (leocardină), heterozide cardiotonice de tip bufadienolidic, taninuri catehice, heterozide fenolice (4-rutinozida acidului cafeic), acizi organici (acid citric, acid malic), colină, etc.
Administrare
INTERN: Adulţi: câte o linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă (jumătate de pahar) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. |