SEMINŢE DE MĂRAR (Anethum graveolens) Mărarul face parte din familia Apiaceae, fiind o plantă erbacee, anuală, legumicolă, cu o valoare terapeutică deosebită. Cultivată încă din antichitate, de către egipteni, greci şi romani, planta este astăzi cunoscută pe tot globul. În medicina tradiţională, seminţele de mărar sunt utilizate datorită proprietăţilor estrogenice pe care acestea le deţin, fiind recomandate pentru corectarea carenţelor de estrogeni care apar la femei. Mărarul este o plantă care favorizează dezvoltarea caracterelor secundare feminine (măreşte sânii, încetineşte ritmul de creştere a pilozităţii, catifelează pielea), prelungind tinereţea biologică a femeii.
Actiuni
estrogenic, stimulează şi armonizează activitatea aparatului reproducător la femei, emenagog, (declanşează ciclul menstrual), galactogog (stimulează secreţia lactată la femeile care alăptează), tonic digestiv, stomahic, carminativ, antispastic, diuretic.
Indicatii
se utilizează ca adjuvant în: amenoree (lipsa ciclului menstrual), hipogalacţie (cantitate mică de secreţie lactată), dismenoree (ciclu menstrual neregulat şi dureros), sterilitate la femei, menopauză prematură, hipoplazie mamară, digestie dificilă, meteorism (balonare), spasme digestive.
Contraindicatii
hiperestrogenism, hipermenoree, chisturi ovariene, noduli mamari, tumori benigne şi maligne mamare sau genitale, sarcină, alergie la mărar.
COMPOZIŢIE CHIMICĂ: ulei volatil (alcătuit din carvonă, limonen, miristicină, dilapiol) şi ulei gras
Administrare
-pulberea – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15min., după care se înghite cu apă. -maceratul la rece – se prepară dintr-o linguriţă cu vârf de plantă adăugată la 250ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 3 căni cu macerat pe zi, cu 30min. înainte de mese. -infuzia – se prepară dintr-o linguriţă cu vârf de plantă adăugată la 250ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30min. înainte de mese. |